Tinktura trputca

Tinktura trputca, lako prepoznatljive domaće biljke s kojom smo se svi kao mali igrali na livadama, ne sluteći moć koju ona u sebi čuva.

U narodu poznat i kao bokvica, najpoznatije su vrste uskolisni i širokolisni trputac koje je lako raspoznati, te imaju specifične cvijetke od bijele do ljubičaste boje.

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu i antibiotske spojeve.
Koristan je u liječenju kašlja, no dobar je i kod drugih dišnih oboljenja – tako pomaže kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta.

Preporučuje se kod astme, upale pluća te čak i tuberkuloze.

Zanimljivo je da trputac pomaže u prestanku pušenja jer stvara averziju prema nikotinu! Ako pokušavate prestati pušiti korisno je žvakati list trputca ili piti čaj – ili, naravno, u čaj kapati tinkturu.

Sok trputca ima jedna od najjačih antibakterijskih svojstava od svih naših domaćih biljaka, a zato mu nije potreban nikakav konzervans za čuvanje i skladištenje jer se ne kvari.

Sadrži antimikrobne spojeve koji ubijaju stafilokoke, streptokoke i klostridije koji stvaraju kožne infekcije, gnojne angine i tetanus.

Također, jedan od važnijih spojeva u trputcu jest glikozid aukubin koji je aktivan protiv gram-pozitivnih bakterija – stafilokoka, a također i potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela putem bubrega pa je koristan kod gihta.

Popularna je upotreba trputca u narodu na svim vrstama rana i kožnih oboljenja, čireva, posjekotina, modrica, podljeva i slično, te je odlčna prva pomoć kod uboda insekata. Brzo liječi rane na licu i ustima, spriječava gnojenje i potiče zacjeljivanje.

Osim toga, trputac:
– brzo djeluje protiv kašlja i ostalih plućnih bolesti
– pomaže kod slabokrvnosti
– odličan za bubrege
– čisti krv, pluća i želudac
– pomaže kod ugriza bijesnih pasa
– pomaže djeci koja zaostaju u razvoju

Zapremina: 50 ml.

Upotreba: 3x 15kapidnevno u čaši vode, soka ili čaja.

100.00 Kn